Grekom zawdzięczamy nie tylko demokrację, mitologię czy niesamowity wpływ na kształtowanie kręgu cywilizacji zachodniej. W ich dorobku znajdują się również pyszne wina, z których sami Grecy są bardzo dumni.
Trudno się dziwić, na przestrzeni wieków, a nawet tysięcy lat, wino wpisane było w życie obywateli południowych krańców Półwyspu Bałkańskiego oraz licznych greckich wysp. Grecy mieli zatem czas, aby wypracować nie tylko wyśmienite w smaku receptury, ale mogli również stworzyć wina o bardzo różnym kolorze i smaku.
Długa historia greckiego wina
Już w czasach starożytnych Grecy chętnie pili wino, choć będąc rozsądnym narodem, mieszali je z wodą. Nie chcieli bowiem, aby zbyt szybko alkohol uderzał im do głowy. Jako ludzie otwarci i towarzyscy cenili sobie długie biesiadowanie w wesołej atmosferze. Upijanie się na szybko nie było w ich stylu, a picie wina bez dodatku wody postrzegano nie tylko jako przejaw barbarzyńskiego, niekulturalnego zachowania, ale wręcz objaw szaleństwa. Nie oznacza to bynajmniej, że Grecy po wino sięgają sporadycznie i w niewielkich ilościach. Można nawet pokusić się o stwierdzenie, że Grecja stoi na winie, a jej obywatele traktują je jako naturalny element codzienności. Pojawia się w czasie posiłków, jest również stałym dodatkiem spotkań w słynnych już greckich tawernach. Każdy kto odwiedza chociażby stolicę kraju, czyli Ateny, powinien zaznać przynajmniej ułamka nocnego życia, celebrowanego przez Greków. Kiedy po zajściu słońca robi się chłodniej, ludzie wychodzą na ulicę, spotykają się, rozmawiają i śmieją. Tak było dawniej, tak jest również i dzisiaj. A wino odgrywa w tej swoistej celebracji życia ogromną rolę. Wpisuje się również w tradycję narodową Greków. Od dawna zresztą grecka gospodarka czerpie spore profity właśnie z produkcji tego trunku. Zarabiają na nim winiarze, handlarze, korzysta również budżet państwa. Historia wina na świecie sięga nawet sześciu tysięcy lat i prowadzi przez Kaukaz oraz Środkowy Wschód, jednak greckie trunki są niewiele młodsze. Jedno ze źródeł miłości tego narodu do wina bije na Krecie. Na wyspie już dwa tysiące lat przed naszą erą ludzie produkowali ten napój, o czym świadczą wykopaliska archeologiczne. Obecnie co piąta butelka greckiego wina pochodzi właśnie z Krety. W przeciągu ostatnich dwóch tysięcy lat Grecy wyhodowali rośliny oraz stworzyli receptury, którymi zachwycają się miłośnicy wina na całym świecie. Rozkoszując się ich smakiem, warto pamiętać, że gatunki roślin, z których greckie wina są produkowane, powstały jeszcze w czasach starożytnych. Grecy już z początkiem obecnej ery uczynili z tego produktu swój towar eksportowy i handlowali nim w największych śródziemnomorskich portach. Wina greckie to zatem długa tradycja i smak, który oparł się wielkiej próbie czasu. Wpisały się one również w grecką kulturę, były elementem opisywanym w bajkach oraz komediach. Wśród Greków przyjęło się również postrzeganie wina jako sposobu oceny drugiego człowieka. Zdanie na jego temat wyrabiają sobie oni bowiem na podstawie rodzaju spożywanego trunku z winorośli.
Grecki Instytut Wina
Grecy kochają swoje wina tak bardzo, że założyli nawet specjalny instytut, którego celem jest z jednej strony opracowywanie coraz bardziej efektywnych metod produkcji, a z drugiej również promowanie produktów z greckich winnic. Jego działalność umożliwia szerzenie wiedzy na temat winorośli, będących bazą win o różnych smakach i odmianach. Grecy są dumni ze swoich regionalnych rodzajów winogrona, które jak wspomniano wcześniej liczą sobie setki lat. Niemniej jednak Grecki Instytut Wina zajmuje się również promowaniem zagranicznych szczepów. W ten sposób winiarska potęga Grecji stale się umacnia. Grekom w ochronie ich dziedzictwa narodowego, nie przeszkadza bowiem korzystanie z dobrych wzorców wypracowanych na świecie. Szukając inspiracji w różnych miejscach, nie zamykają się na zmiany, ale wpisują się w rozwój winiarstwa na świecie. Zapewniają sobie przy okazji miejsce w czołówce najlepszych staro kontynentalnych producentów wina. Jako ciekawostkę z rodzimego podwórka można natomiast podać informację, że od kilkunastu lat także Polska ma swój Instytut Winorośli i Wina. Jest to zapewne oznaka rosnącego zainteresowania winem wśród obywateli kraju nad Wisłą. Niejednego do picia tego trunku zapewne skłoniło spróbowanie jednego z pysznych win greckich.
Wina greckie w różnej odsłonie
Białe, czerwone i różowe, deserowe oraz stołowe, od wytrawnych aż po słodkie. Wina z Grecji są bardzo różne. A na ich rodzaj często wpływa miejsce, w którym znajduje się winnica. Na wspomnianej Krecie produkowane są głównie te czerwone i z niewielką ilością cukru. Na wyspach z silnymi wiatrami i niewielkimi opadami winorośle nie pną się w górę, ale ułożone są na ziemi. Przykładem jest tu Santorini, z której pochodzą słynne wina zarówno białe, jak również mniej liczne odmiany czerwonych. Ta wyspa jest typowym przykładem wykorzystania niezwykle żyznych gleb wulkanicznych. Dzięki bogactwu składników mineralnych ziemi, rosnąca na niej winorośl również ma bardzo dobry smak.
1 comment on “Wina greckie w różnej odsłonie”