Kos - Grecja

Kos – egejski ogród

Wyspa Kos, leżąca na Morzu Egejskim, położona jest w niewielkiej odległości od Turcji. Pomimo, że jest ona znacznie mniejsza od Lesbos czy Rodos, turyści chętnie przybywają tutaj ze względu na liczne atrakcje, zabytki oraz wspaniałe plaże. Mieszkańcy wyspy utrzymują się głównie z turystyki, ale również uprawy winorośli, fig, oliwek czy migdałów. Aby dotrzeć na wyspę warto skorzystać z oferty licznych linii lotniczych, które oferują przeloty głównie w okresie letnim. Po wyspie poruszać się można wynajętym samochodem, skuterem lub też publiczną komunikacją.

kos-sun

To, co wyróżnia Kos na tle innych greckich wysp to przede wszystkim długie, piaszczyste plaże, często osłonięte niewielkimi zatoczkami. Najpopularniejszą z nich jest Lambi Beach, leżąca na terenie miasta Kos. Turyści znajdą tutaj liczne restauracje, puby oraz dyskoteki. W niedalekiej odległości od miasta znajduje się miasteczko Therma z licznymi podziemnymi źródłami termalnymi.

Co warto zobaczyć na wyspie Kos?

Kos znana jest przede wszystkim jako ojczysta wyspa Hipokratesa, czyli ojca medycyny. W centrum miasta Kos rośnie platan, zwany również ?drzewem Hipokratesa?, pod którym miał nauczać ten filozof i lekarz. W mieście znaleźć można również muzeum Hipokratesa. Wśród innych zabytków warto zobaczyć świątynię Afrodyty, świątynię Dionizosa oraz Meczet Hassana Paszy.

Pobyt na wyspie warto zgrać z jednym z licznych festiwali odbywających się na wyspie w czasie sezonu letniego. Może być to festiwal Hipokratesa, podczas którego odbywają się liczne spektakle teatralne i koncerty, jak również Festiwal Miodu, odbywający się 24 sierpnia. Podczas jego trwania możliwe jest skosztowanie lokalnych przysmaków wytwarzanych właśnie z miodu.

Przebywający na wyspie turyści z pewnością powinni skosztować lokalnej kuchni. Na talerza królują tutaj owoce morza, ale również makarony, potrawy z jagnięciny, mięsa z grilla oraz lekkie i pożywne sałatki. Do miejscowych specjałów zaliczyć można tutejszy ser, jak również oliwę z oliwek czy wino.