Kuchnia grecka
Grecja to kraj, który pochwalić może się wyjątkowo bogatą kulturą i sztuką. To, co udało się osiągnąć greckim klasykom zarówno w dziedzinie architektury, rzeźby, literatury, jak i filozofii było kontynuowane w epokach późniejszych. Współczesna Grecja nadal chwali się swoimi zabytkami i pięknym krajobrazem, nie zapominając przy tym o kuchni – jednej z najlepszych na świecie.
Przekąski muszą być!
Składa się z przekąsek, które określane są mianem mezedes. Najczęściej są to sery, pieczywo i przygotowane z różnorodnych składników pasty. Wszystkie przekąski greckie charakteryzują się wyjątkowo ostrym smakiem, którego zadaniem jest pobudzenie apetytu.
Wśród popularnych mezedes wymienia się:
- smażone kabaczki;
- pastę czosnkowo ? fasolową;
- smażoną paprykę;
- pastę czosnkową z dodatkiem świeżego ogórka i mięty;
- fetę.
Na stole nie może zabraknąć również sosów. Do tych podawanych najczęściej zalicza się sos:
- oliwno ? cytrynowy;
- pomidorowy;
Sałatki
W kuchni greckiej nie brakuje sałatek. Najbardziej znana jest oczywiście ta, do przygotowania której używa się świeżych warzyw, najlepszej jakości oliwy z oliwek oraz fety. Chcąc spróbować prawdziwie greckich smaków, koniecznie trzeba sięgnąć po sałatkę z fasoli.
Wiele greckich sałatek składa się z:
- mięty;
- świeżego ogórka;
Ciekawym połączeniem smaków jest połączenie arbuza, fety oraz mięty. Idealnie nadaje się zwłaszcza na upalne dni, wspaniale orzeźwiając.
A może coś bardziej treściwego?
Jeżeli chcemy napełnić żołądek czymś bardziej treściwym, powinniśmy sięgnąć po greckie zupy. Powstają na bazie grochu, fasoli, soczewicy lub cieciorki. Bardzo często dodaje się do nich także mięso. Krestosupa, ciesząca się dużym uznaniem, składa się z wołowiny i ryżu.
Cenione mięsa
Grecka kuchnia to wbrew pozorom nie tylko sałatki i znany na całym świecie ser feta. To także doskonałej jakości mięsa. Najczęściej wykorzystuje się tutaj wołowinę, baraninę oraz jagnięcinę. Wieprzowina spotykana jest zdecydowanie najrzadziej.
Popularnym mięsnym daniem jest duszona cielęcina, którą serwuje się z ziemniakami. Miłośnicy makaronów mogą zdecydować się na sos z wołowiny podawany z grubymi kluskami. Ci, którzy nigdy nie kosztowali jagnięciny, powinni spróbować jagnięcia pieczonego z karczochami. Świetnie smakuje również to przyrządzane w sosie cytrynowym ? nabiera niesamowitego aromatu i wyjątkowo delikatnego smaku.
Najbardziej znaną grecką potrawą jest musaka. Do jej przygotowania niezbędne jest mielone jagnięce mięso, bakłażany, pomidory i żółty ser. Ciekawostką jest, że Grecy przyprawiają to danie mielonym cynamonem, co Polaków przyprawia często o szybsze bicie serca.
A co z rybami?
Regiony leżące nad morzem znane są przede wszystkim z wyśmienitych owoców morza. Rybą, która w Polsce jest mało znana, a w Grecki wykorzystywana jest wyjątkowo często jest barwena. Wyróżnia się piękną, łososiową barwą oraz dużymi oczami.
Grecy chętnie jadają ośmiornice, krewetki oraz kalmary. Często przyrządza się je z dodatkiem wysokiej jakości czerwonego wina. Popularnym dodatkiem jest również ryż, który sprawia, że potrawy te przypominają nieco hiszpańską paellę.
Potrawy wegetariańskie
Kuchnia grecka nie istniałaby bez warzyw i szeregu dodatków pozbawionych mięsa. Królują tutaj pomidory, cukinia, papryka, bakłażany, karczochy. Do ich faszerowania chętnie wykorzystuje się kuskus oraz ryż.
Alkohole
Wiele osób uważa, że kuchnia grecka nie byłaby taka sama, gdyby nie wysokiej jakości wino. Mówiąc o produkowanych tutaj alkoholach, nie można zapomnieć również o słynnym ouzu ? wódce z dodatkiem anyżu i kopru. Zanim jednak po nią sięgniemy, powinniśmy sobie uświadomić, że jej aromat jest niezwykle intensywny.
A co na deser?
Mówiąc o kuchni greckiej, najczęściej koncentrujemy się na sałatkach, mięsach i serze feta. Tymczasem Grecja może pochwalić się również wyśmienitymi deserami.
Najbardziej tradycyjny grecki deser to po prostu owoce. Po skończonym posiłku na stole pojawiają się melony, arbuzy, soczyste pomarańcze, mandarynki i słodkie morele. Nie tylko wieńczą obiad, ale także doskonale orzeźwiają.
Jeżeli jednak taki deser to dla nas za mało, powinniśmy sięgnąć po gliká katalioú. Wybrane owoce, najczęściej morele, figi, wiśnie i winogrona, gotuje się w syropie cukrowym, a następnie pozostawia do dnia następnego. Jest to propozycja na tyle słodka, że zawsze serwuje się do niej szklankę czystej wody.
Doskonałe produkty
Greckie dania z pewnością nie smakowałyby tak doskonale, gdyby nie najwyższej jakości produkty. Produkowana tutaj oliwa z oliwek uważana jest za najlepszą na całym świecie. Dodaje się ją w zasadzie do wszystkich potraw: zarówno tych z mięsa, jak i warzyw. Prawdziwi smakosze jedzą ją z samym chlebem.
Grecka feta znana jest na całym świecie. Jest to biały, miękki ser, który smakuje najlepiej, kiedy do jego wyprodukowania użyje się zarówno mleka koziego, jak i owczego. Lubiany jest także halloumi. Jest bardzo twardy, przez co świetnie sprawdza się w sałatkach.
Tutejsze owoce i warzywa zachwycają pełnią aromatu i smaku. Wszystko za sprawą czystego powietrza oraz słońca, które intensywnie operuje tutaj przez większą część dnia.